Houd niet vast aan je eigen plan, verzamel de allerbeste informatie van de allerslimste mensen Menselijk gedrag

Houd niet vast aan je eigen plan, verzamel de allerbeste informatie van de allerslimste mensen

Succesvol hedgefondsbeheerder Ray Dalio gooide na een besluit, met bijna fatale afloop, zijn hele beslissingsstructuur om. Transparantie, eerlijkheid en vooral zoveel mogelijk verschillende meningen vormen nu de kern van zijn meritocratie.

Succes is een slechte leermeester: we weten niet wat het ons leert Menselijk gedrag

Succes is een slechte leermeester: we weten niet wat het ons leert

Margaret Heffernan heeft een indrukwekkend cv als documentairemaker voor de BBC en columnist voor de Financial Times. Echte wereldfaam kreeg ze als best-selling auteur van managementboeken. In dit artikel geeft ze pensioenfondsbestuurders concrete tips om besluitvorming te verbeteren.

Do you know Your Enemy Within? Menselijk gedrag

Do you know Your Enemy Within?

Jouw brein is een onmisbare kracht bij besluitvorming, maar het is ook je grootste bedreiging. Op ons event IMAGINE 2019 gaan drie thought leaders op dit gebied uitgebreid hierop in, zodat jij voortaan betere strategische beslissingen kunt nemen. Wij introduceren hen aan de hand van artikelen, podcasts en video’s.

Betere besluitvorming is als overleven op een zinkend schip Menselijk gedrag

Betere besluitvorming is als overleven op een zinkend schip

Emoties zorgen ervoor dat we eigenaardige wezens worden. Dat heeft gevolgen voor je besluitvorming. Blijf dus nadenken, ook al lijkt de rede je te hebben verlaten. Dat is een van de adviezen van neurowetenschapper Mariano Sigman aan bestuurders.

Het Varkensbaai-fiasco: een mooi voorbeeld van hele slimme mensen die hele domme dingen doen Menselijk gedrag

Het Varkensbaai-fiasco: een mooi voorbeeld van hele slimme mensen die hele domme dingen doen

President Kennedy maakte kapitale blunders bij de Amerikaanse invasie in Cuba in 1961. Pensioenbestuurders, de bevelhebbers van de pensioenfondsen, kunnen hier vandaag de dag uit leren dat biases en groepsdynamiek altijd op de loer liggen bij besluitvorming. Maar ook hoe ze de negatieve gevolgen daarvan kunnen omzeilen.

Download de 5 takeaways van The Enemy Within Menselijk gedrag

Download de 5 takeaways van The Enemy Within

Kritisch kijken naar je eigen gedrag. Cardano's commercieel directeur Mark Willemse past de technieken uit de The Enemy Within toe op zijn eigen werk. Download hier zijn 5 persoonlijke takeaways. Deze helpen ook jou op weg naar betere strategische beslissingen.

Nieuw: IMAGINE Podcast Menselijk gedrag

Nieuw: IMAGINE Podcast

Speciaal ter introductie van IMAGINE Podcast lanceren we direct twee episodes: over het Varkensbaai-fiasco van John F. Kennedy en over magie en stamrituelen in de bestuurskamer. Leer waarom eenzijdig samengestelde groepen fatale fouten maken en hoe wij onszelf voor de gek houden met ogenschijnlijk plausibele verhalen.

De kleren van de keizer en het eigenwijze jongetje Menselijk gedrag

De kleren van de keizer en het eigenwijze jongetje

De nieuwe kleren van de keizer beschrijft fraai de cognitieve valkuilen waar iedereen mee worstelt. De keizer was naakt, één jochie zei het en ontdeed een hele gemeenschap van hun biases. In de boardroom hebben we geen jongetje dat wijst op wat voor iedereen zichtbaar is. Wel handige tools voor de-biasen.

Wat beleggers kunnen leren van pre-industriële stammen in de Stille Oceaan Menselijk gedrag

Wat beleggers kunnen leren van pre-industriële stammen in de Stille Oceaan

Inheemse, primitieve volkeren verzinnen verhalen om een wereld te begrijpen die ze niet kunnen doorgronden. Ook de moderne mens heeft zijn biases en verzint verhalen die helpen om de wereld te begrijpen en te verklaren. Dat is in de financiële wereld levensgevaarlijk.

The Enemy Within: zie de wereld zoals die is, in plaats van de wereld die je wilt zien Menselijk gedrag

The Enemy Within: zie de wereld zoals die is, in plaats van de wereld die je wilt zien

De whitepaper XL 'The Enemy Within' beschrijft onze cognitieve valkuilen en biases. In het meer dan 100 pagina's tellende boek laat mede-auteur Stefan Lundbergh de wereld zien zoals hij werkelijk is. Met acht praktische bouwblokken leer je je wapenen tegen biases en groepsgedrag en kom je tot betere besluiten.

Vliegtuig is oneindig veel veiliger dan ziekenhuis Menselijk gedrag

Vliegtuig is oneindig veel veiliger dan ziekenhuis

Hoe succesvol je organisatie is wordt niet bepaald door je talent of motivatie, maar hoe je omgaat met de fouten die gemaakt worden. Matthew Syed laat in dit artikel zien wat pensioenbestuurders kunnen leren van de cultuur die heerst in de luchtvaart: het in alle openheid benoemen van fouten en daarvan leren.

Vijf must-reads over gamechangers, gratis geld en andere verlokkingen Menselijk gedrag

Vijf must-reads over gamechangers, gratis geld en andere verlokkingen

Duizelingwekkende digitale innovaties gaan hand in hand met hebzucht en irrationaliteit. We bespreken in vogelvlucht vijf fascinerende boeken van visionaire denkers als Kevin Kelly, Daniel Kahneman en Joshua Cooper Ramo. Over duivelse dilemma’s, de geldkraan als boosdoener en gamechangers van de toekomst.

“We zijn geprogrammeerd om lichtjes paranoïde te zijn” Menselijk gedrag

“We zijn geprogrammeerd om lichtjes paranoïde te zijn”

Wat krijg je als je Theo Kocken, CEO en oprichter van Cardano en Johan Braeckman, filosoof en hoogleraar aan de universiteit van Gent, samen in een lokaal café zet? Het antwoord: een interessant tweegesprek over de irrationaliteit van mens én economie.  

We kunnen veel leren van de apen op Monkey Island Menselijk gedrag

We kunnen veel leren van de apen op Monkey Island

Apen zetten hedendaagse financiële theorieën mooi voor aap. Een wijze les die ze ons leren, stelt Stefan Lundbergh in zijn column.

Gefascineerd door de irrationaliteit van de economie Menselijk gedrag

Gefascineerd door de irrationaliteit van de economie

De Vlaamse filosoof Johan Braeckman en Cardano-oprichter Theo Kocken bespreken in een Gentse kroeg hun fascinatie voor de cognitieve valkuilen waar ook economen steeds weer intrappen.

Download de verkorte versie van ‘The Enemy Within’ Menselijk gedrag

Download de verkorte versie van ‘The Enemy Within’

De ingekorte versie van de whitepaper XL is nu als pdf te downloaden. Perfect om met je collega's te delen, te gebruiken in presentaties en om het stappenplan altijd bij de hand te hebben. Krijg in korte tijd inzicht in cognitieve valkuilen die in ons allemaal schuilen en volg de 8 stappen naar betere besluitvorming.

Hoogleraar Margriet Sitskoorn let uit: Scenariodenken werkt, maar vergt training Menselijk gedrag

Hoogleraar Margriet Sitskoorn let uit: Scenariodenken werkt, maar vergt training

Scenariodenken om nu al de toekomst te kunnen beleven werkt gegarandeerd. Maar dat moet je wel trainen, aldus hoogleraar klinische neuropsychologie Margriet Sitskoorn.

Het venijn zit in de staartscenario’s. Onderschat ze niet en wapen je Menselijk gedrag

Het venijn zit in de staartscenario’s. Onderschat ze niet en wapen je

Columnist Thomas van Galen schetst de uitdagingen van zogenoemde staartrisico’s voor beleggers. Dat zijn haast ondenkbare gebeurtenissen waarvan de gevolgen enorm zijn.

Blijf op de hoogte met onze updates

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

In ons privacy statement leggen we uit hoe we met je gegevens omgaan.

caret-downlinkedin2linkedin2linkedin2twitter