Documentaire onthult mensbeeld achter economische theorieën Anders denken over economie

Documentaire onthult mensbeeld achter economische theorieën

Leerzaam, begrijpelijk en komisch. Met die termen beveelt journalist Joris Luyendijk de documentaire Boom Bust Boom van hoogleraar Theo Kocken en Terry Jones van Monty Python aan.

Economieonderwijs op de schop om volgende crisis te voorkomen Anders denken over economie

Economieonderwijs op de schop om volgende crisis te voorkomen

Het huidige onderwijs heeft economen een tunnelvisie aangeleerd stelt Sam de Muijnck (21), voorzitter van Rethinking Economics NL en student economie. Om de kans op een nieuwe economische crisis te verkleinen moet het onderwijs anders: "We streven naar een vernieuwd curriculum met als basis dat er fundamenteel verschillende economische ideeën zijn." 

We zijn verslaafd aan oneindige groei Anders denken over economie

We zijn verslaafd aan oneindige groei

Kate Raworth, hoogleraar economie aan Oxford University, beschrijft in haar bestseller Donuteconomie de wereldeconomie aan de hand van twee cirkels. Willen we de aarde door kunnen geven aan de generaties na ons, zonder al te veel welvaart in te leveren, moeten we tussen de lijnen blijven. Om dat te bewerkstelligen is er een andere kijk nodig op de economie. 

Economie = psychologie, sociologie + veel meer Anders denken over economie

Economie = psychologie, sociologie + veel meer

Mensen zoeken naar zekerheid in een wereld die fundamenteel onzeker is. Dan is het comfortabel om vast te houden aan modellen die alles omvatten. Maar die modellen kunnen de complexiteit van de wereld om ons heen niet vangen. Theo Kocken, oprichter van Cardano, weet dat economie meer is dan alleen wiskundige modellen. Juist omdat mensen geen rationele wezens zijn. 

Een volgende crisis? Durf anders te denken en herken de signalen Anders denken over economie

Een volgende crisis? Durf anders te denken en herken de signalen

De hoogconjunctuur begint overspannen trekjes te vertonen. De arbeidsreserve raakt op, lonen en prijzen stijgen. Hier en daar begint het al te piepen en te schuren. Geluiden dat de volgende crisis om de hoek staat, steken de kop op. Wie ervoor open staat, leert de signalen beter te herkennen. Vier experts vertellen in deze diepgaande interviews hoe de échte economie te doorgronden. Loop niet mee met de massa, zie de signalen en krijg steviger grip op je portefeuille.  

Dirk Bezemer: ‘Drie scenario’s voor enorme schuldenlast’ Anders denken over economie

Dirk Bezemer: ‘Drie scenario’s voor enorme schuldenlast’

Hoogleraar Economie Dirk Bezemer vertelt ver boven de skyline van Rotterdam dat de schuldenlast groter is dan ooit, maar dat schuld ook geld maakt en daarmee innovatie en productiviteit mogelijk maakt.

Netwerkrevolutie veroorzaakt disruptieve dynamiek Anders denken over economie

Netwerkrevolutie veroorzaakt disruptieve dynamiek

Joshua Cooper Ramo, auteur van onder meer The Age of the Unthinkable en The Seventh Sense, ziet een disruptieve dynamiek uitgaan van de huidige netwerkrevolutie. De boodschap aan de pensioenbestuurder is helder: de modellen uit het verleden kunnen de prullenbak in. 

Belonen van pathologische financialisering en belasten duurzame groei is niet slim Anders denken over economie

Belonen van pathologische financialisering en belasten duurzame groei is niet slim

Dirk Bezemer, hoogleraar Economie van de Internationale Financiële Ontwikkeling aan de Rijksuniversiteit Groningen, zet glashelder uiteen waarom de huidige schuldenlast een groot probleem is. Hij vreest dan ook een volgende financiële crisis, al is het nog niet te laat. Bezemer geeft handvatten om de problematiek op te lossen en een volgende crisis af te wenden. Laat de financiële economie krimpen ten opzichte van reële economie.

Dirk Bezemer: “In periode van stabiliteit weet je dat zich een tendens tot instabiliteit aan het inbouwen is” Anders denken over economie

Dirk Bezemer: “In periode van stabiliteit weet je dat zich een tendens tot instabiliteit aan het inbouwen is”

Hoe moeten we kijken naar het economisch systeem? Is er één vast model, of is er ruimte voor meerdere visies op dezelfde materie. Hoogleraar Economie Dirk Bezemer predikt pluralisme en het evolutionair denken. Want de economie is geen systeem dat altijd in evenwicht is.

Kate Raworth: “We moeten voldoen aan alle levensbehoeften binnen de grenzen van de planeet” Anders denken over economie

Kate Raworth: “We moeten voldoen aan alle levensbehoeften binnen de grenzen van de planeet”

Thuis aan de keukentafel in Oxford vertelt de Britse hoogleraar Economie Kate Raworth uitvoerig over haar donuteconomie en hoe die bijdraagt aan een duurzamere wereld.

“Een gezonde ontwikkeling wordt financiële pathologie”, aldus Dirk Bezemer Anders denken over economie

“Een gezonde ontwikkeling wordt financiële pathologie”, aldus Dirk Bezemer

Hoogleraar Dirk Bezemer vraagt zich hardop af of de financiële innovaties de laatste 20 jaar nog wel echt innovatief waren. Of eerder symptomen van een bepaald ziektebeeld?

Grote maar ook miskende gedragseconomen zijn de helden van Rethinking Economics Anders denken over economie

Grote maar ook miskende gedragseconomen zijn de helden van Rethinking Economics

Sam de Muijnck, voorzitter van Rethinking Economics NL, laat zich inspireren door zijn grote helden. Keynes en de lange tijd verguisde en genegeerde Minsky zijn voor hem schoolvoorbeelden van economen die aantonen dat het vakgebied veel meer omvat dan alleen wiskundige modellen. Ook Kahneman is voor De Muijnck een grote held, al zet hij wel vraagtekens bij diens visie op irrationaliteit.

Sam de Muijnck: “We leren niet de economie te begrijpen, we leren denken als een econoom” Anders denken over economie

Sam de Muijnck: “We leren niet de economie te begrijpen, we leren denken als een econoom”

Het huidige economieonderwijs maakt ons collectief blind voor cruciale inzichten en ontwikkelingen. Was getekend, economiestudent Sam de Muijnck, voorzitter van netwerk Rethinking Economics NL. Lees ook het interview met Sam de Muijnck over het economieonderwijs.

Beleggers moeten in de leer bij voetbaltrainers. Adaptieve strategieën ontwikkelen om te leren omgaan met onzekerheid Anders denken over economie

Beleggers moeten in de leer bij voetbaltrainers. Adaptieve strategieën ontwikkelen om te leren omgaan met onzekerheid

Met scenarioanalyse bereiden we ons voor op de toekomst, om adaptief zijn als er iets onverwachts gebeurt. De vergelijking met voetbal dit illustreert dit.

Kijk niet alleen naar de cijfers, maar naar de wereld Anders denken over economie

Kijk niet alleen naar de cijfers, maar naar de wereld

Beschouw de wereld in al zijn facetten. Een puur cijfermatige blik op de economie schiet schromelijk en aantoonbaar tekort. Het adagium van topeconoom Pippa Malmgren.

Blijf op de hoogte met onze updates

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

In ons privacy statement leggen we uit hoe we met je gegevens omgaan.

caret-downlinkedin2linkedin2linkedin2twitter